جمعه: 10 فروردين 1403

شما اینجا هستید

حضرت آيت‌الله مصباح يزدي: اصلي‌ترين عامل کمبودها تعلق به امور مادي است

    عضو خبرگان رهبري با اشاره به نغمه‌هايي که از گوشه و کنار درباره جدايي اسلام از مسايل سياسي اجتماعي به گوش مي‌‌رسد گفت: از خدمت هاي بزرگ امام رضوان‌الله‌عليه به کشور ما و جامعه اسلامي، روشن کردن اين مسأله بود که دست‌کم نيمي از فقه ما مربوط به مسايل حکومتي است که عمل به آن‌ها مشکل‌گشاي جوامع بشري و حلال بسياري از دشواري‌ها و آفات و بليات اجتماعي است. امام (ره) در اين راه هم از نظر فکري کار عظيمي کرد و اين مطلب را تبيين کرد و هم عملا خود عهده‌دار بخش عظيمي از اين مسايل شد.

    به گزارش پايگاه اطلاع رساني آثار حضرت آيت‌الله مصباح يزدي، ايشان در مراسم افتتاحيه سال تحصيلي 91-1390 با آسيب‌شناسي وظايف جامعه روحانيت، به کمبودها و کاستي‌هاي موجود در اين زمينه پرداخت.
    عضو مجلس خبرگان رهبري يکي از برکات عظيم انقلاب اسلامي را فراهم شدن زمينه براي تحقيق بيشتر و توسعه معارف اهل‌بيت صلوات‌الله‌عليهم‌اجمعين و نشر آن دانست و گفت: اين برکت براي کساني بهتر قابل درک است که زمان گذشته را ديده و شرايط آن زمان را درک کرده باشند.
    وي ضمن يادآوري فرمايشات مقام معظم رهبري در اين‌باره آن را فصل الخطاب همه سخن‌ها و روشن‌گر همه مسايل و تعيين کننده وظايف‌ دانست و گفت: در سايه نعمت انقلاب اسلامي، روحانيت توانست موقعيت خود، مسئوليت‌‌هايي که بر دوش دارد، کمبودهايي که بايد به دست روحانيت رفع شود و چگونکي پاسخ‌گويي به اين نيازها را درک کند.
    رئيس مؤسسه آموزشي پژوهشي امام خميني (ره) با اشاره به انگيزه ايجاد اين مؤسسه، به بررسي وظايف جامعه روحانيت پرداخت و گفت: اين‌که به آموختن چه علومي بايد بيشتر اهتمام داشته باشيم، چه روش‌هايي را براي تعليم و تربيت مي‌بايست به کار بگيريم که تا به حال کمتر استفاده کرده‌ايم، چه روش‌هايي را براي تحقيق در مسايل بايد به کار بگيريم که با صرف وقت و مؤونه کم‌تر بازده بيشتري داشته باشد و چه موضوعاتي را براي تحقيق انتخاب کنيم که جامعه ما بيشتر به آن احتياج دارد، چه رشته‌هايي را بايد در حوزه يا جاهاي ديگر داير کنيم که کمتر به آن توجه شده يا اصلا وجود ندارد، از مسايلي است که کمابيش درباره آن‌ها صحبت شده و قدم‌هايي برداشته شده است.
    استاد حوزه و دانشگاه وظيفه بعدي را انتقال اين علوم به ديگران دانست و گفت: بعد از اين‌که اسلام را درست آموختيم، شاخه‌هاي مختلف آن را بررسي کرديم و با تقسيم کار توانستيم ابعاد مختلف اسلام را از لحاظ علمي روشن کنيم، بايد در جهت چگونگي انتفال اين معارف به ديگران تلاش کنيم. با روش‌هاي تبليغ در آفاق مختلف جهان آشنا شويم، فرهنگ‌هاي مختلف را بشناسيم و با توجه به شرايطي که در کشورهاي مختلف وجود دارد محتواي اسلام را به آن‌ها عرضه کنيم. در اين ‌زمينه نيز نهادها و ارگان‌هايي براي اين کار تعيين شده و اقداماتي هم انجام گرفته، اما نسبت به آن‌چه بايد باشد خيلي فاصله داريم.
    علامه مصباح يزدي وظيفه سوم را آگاهي از آسيب‌هاي اجتماعي دانست و گفت: صرف آموختن و فراگيري آموزه‌هاي ديني و مکتب اهل‌بيت در ابعاد مختلف براي يک روحاني که مي‌خواهد وظيفه‌اش را در جامعه به طور کامل انجام دهد کافي نيست. امروزه به خصوص در دهه‌هاي اخير با پيشرفت‌ تکنولوژي و وسايل ارتباطي و رسانه‌هاي مختلف، آسيب‌هايي در دو بخش به صورت روزافزون رشد پيدا کرده است. يکي در بخش افکار، انديشه‌ها، اعتقادات، باورها و ارزش‌ها، و ديگري در بخش رفتارها و انحرافات عملي و ناهنجاري‌هايي که در جامعه روزبه‌روز زياد مي‌شود. بايد آگاه باشيم و راه مقابله با آن‌ها را ياد بگيريم، کيفيت ارتباط با جواناني را که تحت تأثير اين شبهات و اوهام قرار مي‌گيرند بدانيم و با فرهنگي که بر دنيا حاکم است و بر کشور ما هم تأثير خودش را بخشيده آشنا باشيم.
    وي با اشاره به نمونه‌هايي از مسايل سياسي اجتماعي، اهتمام به اين مسائل را از ديگر ضرورت‌هاي جامعه روحانيت دانست و گفت: امروز کمتر کسي است که نداند اسلام تنها با مسايل فردي و اخلاقي و عبادي سروکار ندارد، بلکه بخشي از محتواي اسلام مربوط به مسايل اجتماعي و سياسي است.
    عضو خبرگان رهبري با اشاره به نغمه‌هايي که از گوشه و کنار درباره جدايي اسلام از مسايل سياسي اجتماعي به گوش مي‌‌رسد گفت: از خدمت هاي بزرگ امام رضوان‌الله‌عليه به کشور ما و جامعه اسلامي، روشن کردن اين مسأله بود که دست‌کم نيمي از فقه ما مربوط به مسايل حکومتي است که عمل به آن‌ها مشکل‌گشاي جوامع بشري و حلال بسياري از دشواري‌ها و آفات و بليات اجتماعي است. امام (ره) در اين راه هم از نظر فکري کار عظيمي کرد و اين مطلب را تبيين کرد و هم عملا خود عهده‌دار بخش عظيمي از اين مسايل شد.
    استاد فلسفه و تفسير حوزه علميه با اشاره به آيه «أَفَلَمْ يَسِيرُوا فِي الْأَرْضِ فَتَكُونَ لَهُمْ قُلُوبٌ يَعْقِلُونَ بِهَا أَوْ آذَانٌ يَسْمَعُونَ بِهَا» (حج، 46) گفت: تا انسان بينش جهاني نداشته و ذهنش باز نباشد و مسايل عالم را درست درک نکند، عقلش درست کار نمي‌کند؛ مسايل را اشتباه مي‌فهمد و به برخي از نکته‌ها توجه ندارد. اين سير، سيري ذهني، فکري و عقلاني است براي آنکه از دنيا اطلاع پيدا کند، و بداند چه دام‌هايي براي اسلام و مسلمين گسترده‌اند، چه خطرهايي براي بشريت وجود دارد و چه نيازهايي به اسلام و معارف اسلامي در سراسر دنيا وجود دارد که با سرانگشت علماي اسلام به راحتي برطرف مي‌شود.
    عضو خبرگان رهبري با اشاره به گلايه مقام معظم رهبري نسبت به عدم اهتمام کافي روحانيت به فقه حکومتي و مسايل سياسي اجتماعي گفت: امروز در داخل کشور مشکلاتي داريم که بخشي از آن‌ها از عدم تبيين علمي و فقهي مسايل اسلامي مربوط به مديريت جامعه و امور سياسي و ارتباط با کشورهاي ديگر سرچشمه مي‌گيرد.
    وي ضمن بيان تفاوت تصميم‌گيري در مسايل فردي با مسايل اجتماعي و سياسي گفت: جاري کردن احتياط در مسايل فردي که از تبعات محروميت از وجود معصوم است، مشکلي ايجاد نمي‌کند، ولي نفي و اثبات در مسايل اجتماعي، همچون جنگ و صلح، تبعات زيادي دارد و با احتياط و امثال آن مسأله حل نمي‌شود. بايد کساني مسئوليت اين را بپذيرند و وظيفه مردم را بيان کنند.
    حضرت آيت‌الله مصباح يزدي با اشاره فراست و بينش امام خميني (ره) گفت: از بزرگ‌ترين هنرهاي امام که هنوز هم ناشناخته است مديريت ايشان بر مسايل سياسي و جنگ بود. خداوند فراست و بينشي به ايشان داده بود که از کساني که سالياني دراز در اين مسايل تخصص داشتند بهتر مي‌فهميد، بهتر مديريت مي‌کرد، و جرأت و شهامت اقدام و پذيرفتن مسئوليت آن را داشت.
    وي با تاکيد بر نياز روزافزون به شناخت مسايل سياسي اجتماعي اسلام گفت: مسايل اجتماعي تمام نشده، فردا هم مسايل ديگري پيش مي‌آيد و در کشور ما بايد کساني باشند که مسايل را درک و مديريت کنند و بتوانند بينهم و بين الله آن‌چه مصلحت اسلام اقتضا مي‌کند تشخيص دهند و عمل کنند.
    استاد حوزه و دانشگاه در ادامه با اشاره به مسئوليت جامعه روحانيت نسبت به مسايل سياسي اجتماعي گفت: اين‌ گونه‌ مسايل صرفا با مطالعات فقهي حل نمي‌شود، مخصوصا اگر ما مطالعاتمان را به مسايل فردي اختصاص بدهيم. امروز بعد از انقلاب با توجه به اين نيازهاي اجتماعي شايد بيش از سه‌چهارم دروس خارج حوزه به مسايل فردي اختصاص دارد. آيا اين‌ها مسئوليتي براي جامعه روحانيت و حوزه‌هاي علميه نمي‌آورد؟
    وي ادامه داد: آيا اگر انحرافي در مسير مديران کشور از اسلام پيدا شود و بخشي از آن مربوط به اين باشد که اسلام را درست نمي‌شناخته‌اند يا بخواهند عذري بياورند و تعلل کنند، ما مسئوليتي نداريم که مي‌بايست اسلام ناب را ارائه مي‌داديم و با دلايل متقن کافي ذکر مي‌کرديم و جاي ابهامي باقي نمي‌گذاشتيم؟ اگر بخشي از انحرافات و کمبودها مربوط به جهل به مسايل باشد چه کسي مسئول است؟
    استاد اخلاق حوزه علميه يکي ديگر از کاستي‌ها را پاسخ‌گويي به شبهات دانست و گفت: شبهاتي که به صورت‌هاي مختلف پراکنده شده، از اصلي‌ترين مسايل تا وظايف عملي فردي و اجتماعي را در برمي‌گيرد و بخش عظيمي از آن‌ها به مسايل اصلي اعتقادي برمي‌گردد. چه کسي بايد به اين شبهات پاسخ بدهد؟ و چگونه بايد انتقال داده بشود؟
    استاد اخلاق حوزه علميه يکي از عوامل اصلي اين کمبودها را تعلقات دنيا دانست و گفت: اگر ما علت کم بودن اهتمام به اين مسئوليت‌ها را روانکاوي کنيم شايد به اين‌ نتيجه برسيم که لااقل يکي از عوامل، تعلقات دنياست. به اين‌معنا که گاه در کارها تنها توجه به وظيفه و کار مهم‌تر نيست، بلکه درآمد بيشتر هم مهم است.
    وي ادامه داد: آيا واقعا به قدري که به نيازهاي مادي اهتمام داريم، اهتمام به نيازهاي معنوي در رفتار ما اثر دارد؟ تأثير انگيزه‌هاي مادي در اين قصور و تقصيرهاي ما کم نيست.
    حضرت آيت‌الله مصباح يزدي در ادامه به آثار تعلق به امور مادي اشاره کرد و گفت: وقتي گرايش به مسايل مادي، هوس‌ها و هرزه‌گي‌ها زياد شود احساس مسئوليت و توفيق انسان کم مي‌شود و شيطان نيز بر او غالب مي‌گردد. خيال نکنيم همه مشکلات ما به اشکال در برنامه‌هاي حوزه برمي‌گردد. مسايل جنبي زيادي هم وجود دارد که تدريجا به محيط‌هاي طلبگي هم سرايت مي کند.
    وي ادامه داد: تشکيل اين مؤسسه نشان مي‌دهد که به اشکال‌هاي موجود در برنامه‌هاي درسي توجه و اهتمام بوده است، اما غير از برنامه‌هاي درسي به دو نوع از فعاليت‌ها نياز داريم که يکي خودسازي،‌ تزکيه نفس و وارستگي از لذت‌هاي دنيا و هوس‌ها و رياست است و ديگري بصيرت کافي در مسايل سياسي و اجتماعي است تا وظيفه‌مان را بهتر بشناسيم و اين‌ها در کتاب‌هاي درسي نيست.
    استاد اخلاق حوزه علميه در پايان، بندگي خدا را موجب سعادت دنيا و آخرت دانست و گفت: انگيزه ديگري بايد در درون خودمان داشته باشيم که نسبت به مسايل سياسي اجتماعي احساس مسئوليت کنيم و بخشي از فعاليت‌هاي تحصيلي خودمان را به طرف رفع اين نيازها سوق بدهيم و نکته ديگر که مهم‌تر است تزکيه نفس است. بايد نيتمان را پاک کنيم تا براي خدا کار کنيم. آن‌چه موجب سعادت دنيا و آخرت مي‌شود بندگي خداست.
     

    لینک ثابت خبر: qabas.iki.ac.ir/node/3775

    آخرین اخبار

    موسسه امام خمینی

    «این مؤسسه‏ خوب، جامع و کامل می‌‏تواند از لحاظ تلاش پیگیر، خستگی‏‌ناپذیر، خالصانه و عالمانه الگویی برای حوزه باشد.»  مقام معظم رهبری در دیدار رئیس و اعضای هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره... ادامه

    سند چشم انداز

    چشم‌انداز مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با اميد به فضل الهي و عنايات ويژه حضرت ولي عصر(عج) و در پرتو کوشش عالمانه و تلاش متعهدانه همه ارکان و اعضا و پارسايي و پاکي مديران، استادان، محققان، دانش‌پژوهان و... ادامه