سه شنبه: 4 ارديبهشت 1403

شما اینجا هستید

علامه مصباح: دست‌يابي به حوزه مطلوب نيازمند شناخت دين، عمل به آن، و نيت الهي خالص است

    عضو جامعه مدرسين گفت: امروز دشمنان اسلام صريحا دشمني خود را با اسلام اعلام مي‌کنند؛ هيچ زماني چنين دشمني‌اي عليه اسلام و حق، تا اين حد نبوده است؛ لذا طبيعي است در اين زمان، وظيفه سلبي اولويت بيشتري پيدا کرده است. چرا که اين شبهات تنها در گوشه اي در کتاب‌ها نيست، بلکه در هر کجا وجود دارد و حتي براي کودکان نيز به سادگي قابل دسترس است.

    به گزارش روابط عمومی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)  وبه نقل از  پايگاه اطلاع رساني آثار حضرت آيت‌الله مصباح يزدي، رئيس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني‌(ره) در همايش افتتاحيه سال تحصيلي جديد، در جمع دانش پژوهان و اساتيد اين مؤسسه با اشاره به اين‌که بايد با توجه به نيازهاي جامعه اسلامي، اولويت‌ها را در کار، تحصيل و تحقيق رعايت کنيم، ادامه داد: طبيعي است که يک نفر نمي تواند همه کارهاي مطلوب و لازم را بر عهده گيرد، هم چنان که يک نفر نمي تواند همه علوم، بلکه همه علوم اسلامي را فرا بگيرد؛ لذا چاره اي جز انتخاب نيست، و از اين رو بايد اولويت‌ها را بر اساس شناخت نيازهاي جامعه اسلامي تعيين کنيم.

    علامه محمد تقي مصباح يزدي با اشاره به معيارهاي تعيين اولويت اظهار داشت: همه ما باور داريم که سعادت دنيا و آخرت ما در گرو اسلام است، و البته اسلام را بايد آموخت و قرار نيست خود به خود در ذهن ما شکوفا شده و نقش ببندد؛ لذا رسيدن به سعادت دنيا و آخرت در گرو آموختن اسلام است.

    وي با اشاره به اين‌که عملا براي همگان ميسر نيست به دنبال شناخت کامل اسلام بروند، ادامه داد: طبيعتا بايد افرادي خود را وقف تلاش و تحقيق در اين موضوع کرده، نتايج تحقيقات خود را در اختيار ديگران قرار دهند. و اين وظيفه طلاب است؛ بنابراين بايد ابتدا اولويت‌ها را در اين زمينه بشناسند تا سبب تضييع عمر و امکانات نشوند.

    وي اولويت با مسائلي دانست که اگر نباشد، انسان در معرض شقاوت دنيا و آخرت قرار مي‌گيرد، و افزود: از آنجا که معتقديم سعادت دنيا و آخرت در گرو اسلام است، پس مهم ترين وظيفه، کار کردن در اين زمينه است، و اگر بر اساس اسلام آموختيم اموري از ايمان وجود دارد که نبودش سبب کفر مي‌شود، در واقع همان‌ها ضروري و داراي اولويت است.

    استاد اخلاق حوزه علميه قم با اشاره به اين‌که در اسلام، قرب به خدا هدف نهايي است، بيشتر کردن رابطه با خدا را ملاک اولويت معرفي کرد و ادامه داد: در واقع شناخت اسلام در سه زمينه عقائد، اخلاق و احکام، اولين گام‌ها براي انجام وظيفه در اين زمينه است.

    وي با اشاره به دو وظيفه اثباتي و سلبي روحانيت، اظهار داشت: اثبات عقائد و رد شبهات پيرامون عقائد و تعليمات ديني، از وظايف حوزه هاست. البته در زمان‌هاي گذشته، جنبه‌هاي سلبي خيلي داراي اولويت نبود و براي اسلام خطر زيادي از اين ناحيه احساس نمي شد؛ اما در زمان حاضر، اين مسئله شدت بيشتري يافته است، مخصوصاً اين‌که دشمني‌ها امروزه بر اسلام تمرکز پيدا کرده و با پيشرفت تکنولوژي و وسائل ارتباطي فضاهاي مجازي در دسترس همگان قرار دارد، و زمينه براي نشر شبهات فراوان است.

    اين فيلسوف و متفکر اسلامي ادامه داد: امروز دشمنان اسلام صريحا دشمني خود را با اسلام اعلام مي‌کنند؛ درحالي که هيچ زماني دشمني عليه اسلام و حق، تا اين حد نبوده است؛ لذا طبيعي است که در اين زمان، وظيفه سلبي اولويت بيشتري پيدا کرده است، چرا که اين شبهات تنها در گوشه‌ي کتاب‌ها نيست، بلکه حتي براي کودکان و نوجوانان نيز به سادگي قابل دسترس است.

    علامه مصباح يزدي ادامه داد: امروز نشر معارف اصيل اسلامي و دفاع از آن و پاسخ به شبهات واجب ترين کاري است که براي يک انسان متعهد فرض مي‌شود، و طبيعي است که گام اول شناخت اسلام است، چرا که تا اسلام را نشناسيم، نمي توانيم از آن دفاع کنيم.

    وي با بيان اين‌که امروز تعداد افرادي که براي بر عهده گرفتن اين وظيفه وجود دارند، به حد کفايت نمي رسد، ادامه داد: به برکت انقلاب اسلامي، شرايطي به وجود آمده و تحولاتي بعد از انقلاب در حوزه پديد امده که حتي با تحولاتي که در طول يک قرن در حوزه رقم مي‌خورد، قابل مقايسه نيست؛ امروز به برکت انقلاب، زمينه براي فعاليت‌هاي علمي و ديني فراهم است و استفاده نکردن از اين شرايط کفران نعمت است.

    وي افزود: اگر نبود فداکاري صدها هزار نفر از بهترين انسان‌هاي اين کشور، و اگر نبود اصل حرکت امام (ره) براي اين انقلاب، معلوم نبود که ما امروز در کجا قرار داشتيم و چه فکري داشتيم؛ همه اين‌ها را مديون نهضت مقدس امام و شهدايي هستيم که خون پاکشان نه در زمين، بلکه در آسمان، زينت بخش عرش الهي شد.

    آيت الله مصباح با اشاره به آيه اي از قرآن کريم، اظهار داشت: امروز دوران امتحان ماست؛ قرار نيست کساني از آسمان نازل شوند که حوزه‌اي خداپسند و مطلوب بسازند؛ بلکه خود ما مسئول هستيم، و اگر نقصي هست، خودمان بايد رفع کنيم.

    رئيس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) با اشاره به شعار «ما مي‌توانيم» که امام (ره) مطرح فرمود؛ ادامه داد: اين شعار در اين زمينه هم جريان دارد؛ اگر بخواهيم به حوزه مطلوب برسيم، مي‌توانيم به آن دست پيدا کنيم، البته به شرطي که دين را بشناسيم و به آن عمل کرده و از خواسته‌هاي نفساني خود بگذريم و تنها هدفمان خواست خداي متعال باشد.

    گفتني است مراسم افتتاحيه سال تحصيلي مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره)، سوم مهرماه در سالن همايش‌هاي اين مؤسسه با حضور جمعي از اساتيد و دانش پژوهان و هم چنين آيت الله اعرافي مدير محترم حوزه‌هاي علميه برگزار شد.

     

    لینک ثابت خبر: qabas.iki.ac.ir/node/5362

    آخرین اخبار

    موسسه امام خمینی

    «این مؤسسه‏ خوب، جامع و کامل می‌‏تواند از لحاظ تلاش پیگیر، خستگی‏‌ناپذیر، خالصانه و عالمانه الگویی برای حوزه باشد.»  مقام معظم رهبری در دیدار رئیس و اعضای هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره... ادامه

    سند چشم انداز

    چشم‌انداز مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با اميد به فضل الهي و عنايات ويژه حضرت ولي عصر(عج) و در پرتو کوشش عالمانه و تلاش متعهدانه همه ارکان و اعضا و پارسايي و پاکي مديران، استادان، محققان، دانش‌پژوهان و... ادامه