جمعه: 10 فروردين 1403

شما اینجا هستید

رسانه ملي بايد محتواي غني را در قالبي زيبا و جذاب به مخاطبان خود ارايه كند

    عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: اين ديدگاه که رسانه ملي فقط تبلیغات‌چی دولت باشد و راه را برای اجرای تصمیمات دولت هموار کند، با  وضع حكومت‌های دیکتاتور سازگار است؛ اما در کشور ما که مسئولانش با مراجعه به آرای مردم انتخاب می‌شوند و رأی مردم در آن نقش به‌سزایی دارد، چنین شیوه‌ای نه‌تنها پسندیده نیست، بلکه نمی‌تواند دوام داشته باشد. نگرش ديگر هم که وظیفه رسانه را فقط خطابه و وعظ مي‌داند، نیز فکری غیر واقع‌بینانه است؛ چون حتی برای ترویج اسلام نیز باید از امکاناتی استفاده کرد که توجه مردم را جلب كند و با ابزارهایی که مورد پسند مردم است، هدف اصلی دنبال شود.

    به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی آثار حضرت آیت‌الله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در دیدار با رئیس صدا و سیما و هیأت همراه، پیروزی انقلاب اسلامی و برقراری نظام اسلامی را لطف بي‌سابقه خداوند دانست، و اظهار داشت: بی‌شک صدا و سیما نیز مانند نهادهای دیگر دارای حسن‌ها و عیب‌هایی است و البته همه ما دوست داریم عیب‌های آن کمتر و حسن‌های آن بیشتر شود.

    وی با تأكيد براین که همه می‌خواهند ضعف‌ها برطرف، و نقاط قوت صدا و سیما بیشتر شود، ادامه داد: مهم این است که معیار و مقیاس را برای شناخت ضعف و قوت چه بدانيم؟ گاهی معیار، تحقق خواست‌های دولت حاكم است؛ هم‌چنان‌كه برخی دولت‌ها معتقدند رسانه باید زمینه پذیرش تصمیمات دولت از سوي مردم را آماده کند، و به تعبير ديگر هدف رسانه را صرفاً تبلیغ برای حاکمیت مي‌دانند؛ در اين صورت هر کاری كه در این زمینه انجام شود، نقطه قوت، و كارهاي ديگر نقطه ضعف است.

    عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ضمن بيان نگرش دوم نسبت به هدف رسانه ملی افزود: برخی نیز گمان می‌کنند که صدا و سیماي نظام اسلامی باید دائماً قرآن و وعظ و خطابه، و گاهی اخبار پخش کند، و فقط این برنامه‌ها را نشانه قوت و غیر از آن را نامطلوب مي‌دانند.

    وی در ادامه گفت: سومين نگرش نگاه به رضايت مردم دارد و بر اساس آن صدا و سیما فقط باید مردم را راضی نگه دارد و به گونه‌اي رفتار کند که آنها خوششان بیاید و رسانه ملی را براي تماشا انتخاب كنند.

    آیت‌الله مصباح یزدی با رد ديدگاه‌هاي مذكور گفت: نگرش اول که رسانه ملي فقط تبلیغاتچی دولت باشد و راه را برای اجرای تصمیمات دولت هموار کند، با  وضع دولت‌های دیکتاتور سازگار است؛ اما در کشور ما که مسئولانش با مراجعه به آرای مردم انتخاب می‌شوند و رأی مردم در آن نقش به‌سزایی دارد، چنین شیوه‌ای نه تنها پسندیده نیست، بلکه نمی‌تواند دوام داشته باشد. نگرش دوم هم که وظیفه رسانه را فقط خطابه و وعظ مي‌داند، نیز فکری غیر واقع‌بینانه است؛ چون حتی برای ترویج اسلام نیز باید از امکاناتی استفاده کرد که توجه مردم را جلب كند و با ابزارهایی که مورد پسند مردم است، هدف اصلی دنبال شود.

    استاد اخلاق حوزه علميه در ادامه خاطر نشان كرد: نظام جمهوری اسلامی‌ایران، نه می‌خواهد به صورت دیکتاتوری عمل کند که مردم مجبور به اطاعت باشند، و نه می‌تواند طوری عمل کند که هر چه مردم دلشان خواست، ملاک عمل قرار گيرد.

    وی با تأكيد بر این‌که هرچه مردم دلشان بخواهد، لزوماً برایشان مفید و مطلوب نیست، اظهار داشت: پدر و مادر خانواده وظیفه دارند مصلحت فرزندانشان را در نظر بگیرند و مثلاً به فرزندی که بیماری دارد، غذا و دارویی بدهند که سبب بهبود وی شود، نه هر غذایی که بیمار دوست داشته باشد؛ چه بسا فرد بیمار غذایی را دوست داشته باشد که سبب به خطر افتادن جانش بشود. در نظام اسلامی نیز باید مصلحت مردم در جهت رشد و تعالي ايشان در نظر گرفته شود، و نه لزوماً آنچه که مردم دلشان می‌خواهد.

    آیت‌الله مصباح یزدی افزود: بر همين اساس در صدا و سیما نيز خبرگان امر و متخصصان آموزش و پرورش و رسانه باید راه‌هایی پیدا کنند که محتوای ارزنده را از طريق راه‌هايي كه جاذبه داشته باشد به مردم ارائه کنند؛ پس كار رسانه ملي قائم به دو رکن است: اول محتوای مفید و ارزنده؛ دوم قالب‌های جذاب؛ چون بهترین مطالب، اگر در قالبی خشک و بی‌روح عرضه شود، هیچ اثری نخواهد داشت.

     وی با اشاره به این که در رسانه ملی به دو گروه علمی و فنی نیاز داریم: گفت: گروه اول باید افرادی باشند که مطالب صحیح، مفید و ارزنده را استخراج کرده، و مطابق با سطح علمي قشرهای مختلف جامعه، محتوای متین و مؤثر را آماده کنند؛ و گروه دوم باید قالب‌های جذاب، زیبا و متناسب با علائق و سلائق مختلف مردم در گروه‌های سنی مختلف براي ارايه محتوا را آماده کنند.

     آیت‌الله مصباح يزدي با بیان این که هر عقل سليمی این مسأله را تأیید می‌کند که محتوا باید سودمند باشد، و به گونه‌ای ارائه شود که مردم آن را بپسندند و جذب شوند ، افزود: این مسأله یک حرف نو و جدید نیست؛ اما سخن در این است که آيا صدا و سیما در این دو زمينه در حد مطلوب و ایده‌آل کار کرده است یا خیر؟ بنده فکر می‌کنم با وجود همه تلاش‌هايي كه در رسانه ملي  مي‌شود، هنوز عملكرد اين سازمان در حد ایده‌آل نیست و هم در محتوا نقص‌هايي وجود دارد، هم در شیوه عرضه برنامه‌ها. گاهی کسانی عهده‌دار ساختن برخی برنامه‌ها می‌شوند که صلاحیت لازم را ندارند و مطالبی در برخي برنامه‌ها بیان می‌شود که مغایر با هدف نظام اسلامي است.

    استاد اخلاق حوزه علمیه قم ادامه داد: جا دارد افراد دلسوزی نقطه‌های کمبود را شناسایی کنند و برای بهبود محتوای آنچه در رسانه ملي عرضه می‌شود، بكوشند؛ اما این کافی نیست، بلکه متخصصیني نیز بايد قالبی برای این محتوا آماده کنند که مخاطب جذب آن شود و بتواند از آن استفاده کند.

    این مفسر قرآن کریم اظهار داشت: یکی از ویژگی‌های قرآن در كنار محتوای غنی آن، جاذبه و زیبایی آيات قرآن است، به حدی که یکی از وجوه اعجاز اين كتاب شريف كه نقش به سزايي در تأثیرگذاری آن نيز دارد، را زيبايي و جذابيت قرآن عنوان کرده‌اند. ما باید اين هنر را از قرآن یاد بگیریم و علاوه بر تلاش در جهت اتقان محتوا، آن را با كيفیتي جذاب و زیبا به مخاطبان عرضه كنيم.

    عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم خطاب به مسئولان صدا و سیما اظهار داشت: اگر این دو مؤلفه در حد کامل در برنامه‌های صدا و سیما وجود دارد، باید خدا را شکر کرد و ما هم دعاگویتان هستیم؛ اما اگر باور دارید كه ضعف‌هایی در هر يك از اين دو زمينه وجود دارد، نمی‌توان از کنار آن بی‌خیال گذشت؛ چرا که ما مسئولیم و روزی باید در پيشگاه خداوند متعال، پیامبر اكرم و ائمه معصومين صلوات‌الله‌عليهم‌اجمعين، و شهدا و خانواده‌های آن‌ها پاسخگو باشیم که در برابر نعمت‌هاي الهي و فداکاری‌هاي شهدا و خانواده‌هايشان برای اسلام چه کرده‌ایم؟

    وي در ادامه گفت: آیا ما می‌توانیم بگوییم برای این که مردم جذب شبکه‌هاي ماهواره‌ای نشوند، مجبوریم بعضي برنامه‌ها را توليد كنيم؟ آیا شما برای ساختن برنامه‌هایی با محتوای مفید و جذاب، نهايت تلاش خود را كرده‌ايد و نتیجه نگرفتید، یا خیر؟ اگر در حد امکان تلاش نکرده‌اید، نمی‌توانید بگویید برای این که مردم جذب شبکه‌های خارجی نشوند مجبور به ساختن فلان برنامه شدیم.

    آیت‌الله مصباح یزدی افزود: اما اگر در توليد برنامه پر محتوا و جذاب تلاش کردید، از اين که عده‌ای برنامه‌های شما را نپسندند، ناراحت نباشید؛ چرا که قرآن با آن همه زیبایی‌اش وقتی به گوش عده‌ای می‌رسید، نه تنها به پیامبرصلی‌الله‌علیه‌وآله ایمان نمی‌آوردند، بلکه آن حضرت را ساحر و شاعری مجنون می‌نامیدند!

    رئیس مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) در پایان تأكيد كرد: اين توقع به‌جایی است كه در رسانه ملي مطالب سودمند در قالبي جذاب ارائه شود تا برای همگان مفید و قابل استفاده باشد. لذا توصیه بنده این است که اگر ضعفی در این دو رکن وجود دارد، در جهت جبران آن تلاش شود.

    لینک ثابت خبر: qabas.iki.ac.ir/node/5915

    آخرین اخبار

    موسسه امام خمینی

    «این مؤسسه‏ خوب، جامع و کامل می‌‏تواند از لحاظ تلاش پیگیر، خستگی‏‌ناپذیر، خالصانه و عالمانه الگویی برای حوزه باشد.»  مقام معظم رهبری در دیدار رئیس و اعضای هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره... ادامه

    سند چشم انداز

    چشم‌انداز مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با اميد به فضل الهي و عنايات ويژه حضرت ولي عصر(عج) و در پرتو کوشش عالمانه و تلاش متعهدانه همه ارکان و اعضا و پارسايي و پاکي مديران، استادان، محققان، دانش‌پژوهان و... ادامه